Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem
Jeżeli lubicie ryżowe zapiekanki, a do tego lubicie też łososia, myślę, że warto byście spróbowali takiej zapiekanki. Prosta, nieskomplikowana. Dobra.
- 200 g ryżu
- 1 brokuł
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 płat świeżego łososia (ok 300-350g)
- 1 szkl. śmietanki 30%
- 4-5 jajek
- 100 g tartego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru.
Pomidorki kroimy na pół (jeśli mamy duże pomidory warto naciąć je z wierzchu na krzyż, zalać na chwilę wrzątkiem, a następnie odcedzić, zdjąć skórkę, po czym pokroić na ćwiartki (gniazda nasienne odrzucamy)).
Umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym łososia dzielimy na mniejsze kawałki (bez skóry). Oprószamy go niewielką ilością soli i pieprzu.
Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany ryż. Następnie wykładamy kawałki ryby oraz różyczki brokuła i cząstki pomidorów.
Śmietankę mieszamy dokładnie z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy starty ser żółty. Sosem zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut.