Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem

Jeżeli lubicie ryżowe zapiekanki, a do tego lubicie też łososia, myślę, że warto byście spróbowali takiej zapiekanki. Prosta, nieskomplikowana. Dobra.

  • 200 g ryżu
  • 1 brokuł
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 płat świeżego łososia (ok 300-350g)
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 4-5 jajek
  • 100 g tartego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru.

Pomidorki kroimy na pół (jeśli mamy duże pomidory warto naciąć je z wierzchu na krzyż, zalać na chwilę wrzątkiem, a następnie odcedzić, zdjąć skórkę, po czym pokroić na ćwiartki (gniazda nasienne odrzucamy)).

Umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym łososia dzielimy na mniejsze kawałki (bez skóry). Oprószamy go niewielką ilością soli i pieprzu.

Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany ryż. Następnie wykładamy kawałki ryby oraz różyczki brokuła i cząstki pomidorów.

Śmietankę mieszamy dokładnie z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy starty ser żółty. Sosem zalewamy zapiekankę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut.