Sałatka z bulgurem, selerem i granatem
Pyszna sałatka z bulgurem, selerem korzeniowym, jabłkiem, granatem i orzechami to jedna z tych propozycji, które potrafią zaskoczyć prostotą wykonania i smakiem. Jest lekka, świeża, a przy tym naprawdę pożywna. Idealna, gdy chcemy zjeść coś zdrowego, ale bez długiego stania w kuchni. Bulgur dodaje jej delikatnej sytości, seler korzeniowy wnosi lekko orzechowy aromat, jabłko przyjemną słodycz, a pestki granatu świeży, kwaskowaty akcent. Całość pięknie dopełniają chrupiące orzechy, które dodają nie tylko tekstury, ale też wartości odżywczych. Nie rezygnuj z ich dodatku!
W dni, gdy brakuje czasu na długie gotowanie lub po prostu mam ochotę na lekki, ale sycący posiłek, robię ją jako danie dla dwóch osób. Z kolei gdy mają pojawić się goście, ta sama porcja zmienia się w idealną mini przystawkę. Wystarczy, żeby 4 osoby troszkę jej spróbowały i by ta ilość nikogo nie przytłoczyła. Tym samym jest miejsce na inne pyszności 😉
To również świetna propozycja dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety więcej kasz, ale nie przepadają za nimi w klasycznej formie. W tej sałatce bulgur jest naprawdę delikatny, niemal wtapia się w pozostałe składniki, a mimo to nadaje potrawie przyjemną strukturę. Jeśli lubicie subtelnie orzechowy smak selera korzeniowego, sałatka na pewno przypadnie Wam do gustu. To on wybija się tu na pierwszy plan i pięknie łączy się z resztą dodatków.

2 porcje:
- 3/4 szkl. kaszy bulgur
- około 160-200 g selera korzeniowego
- 1 jabłko + sok z połowy małej cytryny
- 1/3 granatu
- garść orzechów laskowych
- posiekana natka lub dymka
sos:
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej, ziarnistej
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sałatka z bulgurem, selerem i granatem – wykonanie:
Kaszę bulgur gotujemy na sypko wg instrukcji na opakowaniu (uwaga, gotujemy na malutkim ogniu, by kasza się nie posklejała; u mnie pod przykryciem w około 1,5 szkl. lekko osolonej wody).
Seler obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki.
Jabłko obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Składniki na sos łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Bulgur mieszamy z selerem, jabłkiem i sosem. Posypujemy posiekaną dymką, orzechami i ziarenkami granatu.



Przepis z książki „Dieta w insulinooporności”












