Sałatka z bulgurem, selerem i granatem

Pyszna sałatka z bulgurem, selerem korzeniowym, jabłkiem, granatem i orzechami to jedna z tych propozycji, które potrafią zaskoczyć prostotą wykonania i smakiem. Jest lekka, świeża, a przy tym naprawdę pożywna. Idealna, gdy chcemy zjeść coś zdrowego, ale bez długiego stania w kuchni. Bulgur dodaje jej delikatnej sytości, seler korzeniowy wnosi lekko orzechowy aromat, jabłko przyjemną słodycz, a pestki granatu świeży, kwaskowaty akcent. Całość pięknie dopełniają chrupiące orzechy, które dodają nie tylko tekstury, ale też wartości odżywczych. Nie rezygnuj z ich dodatku!

W dni, gdy brakuje czasu na długie gotowanie lub po prostu mam ochotę na lekki, ale sycący posiłek, robię ją jako danie dla dwóch osób. Z kolei gdy mają pojawić się goście, ta sama porcja zmienia się w idealną mini przystawkę. Wystarczy, żeby 4 osoby troszkę jej spróbowały i by ta ilość nikogo nie przytłoczyła. Tym samym jest miejsce na inne pyszności 😉

To również świetna propozycja dla osób, które chcą wprowadzić do swojej diety więcej kasz, ale nie przepadają za nimi w klasycznej formie. W tej sałatce bulgur jest naprawdę delikatny, niemal wtapia się w pozostałe składniki, a mimo to nadaje potrawie przyjemną strukturę. Jeśli lubicie subtelnie orzechowy smak selera korzeniowego, sałatka na pewno przypadnie Wam do gustu. To on wybija się tu na pierwszy plan i pięknie łączy się z resztą dodatków.

2 porcje:

  • 3/4 szkl. kaszy bulgur
  • około 160-200 g selera korzeniowego
  • 1 jabłko + sok z połowy małej cytryny
  • 1/3 granatu
  • garść orzechów laskowych
  • posiekana natka lub dymka

sos:

  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej, ziarnistej
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sałatka z bulgurem, selerem i granatem – wykonanie:

Kaszę bulgur gotujemy na sypko wg instrukcji na opakowaniu (uwaga, gotujemy na malutkim ogniu, by kasza się nie posklejała; u mnie pod przykryciem w około 1,5 szkl. lekko osolonej wody).

Seler obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki.

Jabłko obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Składniki na sos łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Bulgur mieszamy z selerem, jabłkiem i sosem. Posypujemy posiekaną dymką, orzechami i ziarenkami granatu.

Przepis z książki „Dieta w insulinooporności”