Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, pieczarkami i gorgonzolą

Założę się, że masz w swoim domowym menu dania, do których wracasz z ogromną przyjemnością. U nas zdecydowanie należą do nich wszelkiego rodzaju zapiekanki z kiełbasą. Czy to zapiekanki ziemniaczane, ryżowe czy makaronowe, z ulubioną kiełbasą każda z nich smakuje świetnie. Nie jemy ich zbyt często, ale od czasu do czasu lubię do nich wracać. Jak już się pojawią, to znikają z talerzy, aż miło. Tym razem powstała pyszna zapiekanka makaronowa z kiełbasą, pieczarkami i gorgonzolą. Już w trakcie pieczenia cały dom pachniał obłędnie!

Wyszło dokładnie tak, jak lubimy: intensywnie, wyraziście i bardzo sycąco. Taka zapiekanka z kiełbasą świetnie sprawdzi się zarówno jako szybki obiad po pracy, jak i na leniwą kolację w weekend.

Jeśli, tak jak my, lubisz proste, rozgrzewające dania z piekarnika, ta wersja zapiekanki zdecydowanie jest dla Ciebie. Minimum składników, maksimum smaku. I gwarantuję, że będziesz chcieć wracać do niej nie raz!

  • 200-250 g makaronu
  • 300 g kiełbasy np drobiowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g gorgonzoli
  • oliwa
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, pieczarkami i gorgonzolą – wykonanie:

Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy.

Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka, kiełbasę na półplasterki.


Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, smażymy na małym ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dokładamy kiełbasę i smażymy, aż nieco się przyrumieni. Na koniec dokładamy stopniowo pieczarki. Smażymy aż się zarumienią. Pod koniec dodajemy koncentrat rozrobiony w 1/2 szklanki zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki.

Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wykładamy farsz pieczarkowy z kiełbasą. Posypujemy pokrojoną w kostkę gorgonzolą.

Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Przed podaniem można wierzch posypać rukolą lub posiekaną zieleniną (natką, szczypiorkiem).


Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, możesz dodać do farszu 2-3 łyżki śmietanki.