Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, pieczarkami i gorgonzolą
Założę się, że masz w swoim domowym menu dania, do których wracasz z ogromną przyjemnością. U nas zdecydowanie należą do nich wszelkiego rodzaju zapiekanki z kiełbasą. Czy to zapiekanki ziemniaczane, ryżowe czy makaronowe, z ulubioną kiełbasą każda z nich smakuje świetnie. Nie jemy ich zbyt często, ale od czasu do czasu lubię do nich wracać. Jak już się pojawią, to znikają z talerzy, aż miło. Tym razem powstała pyszna zapiekanka makaronowa z kiełbasą, pieczarkami i gorgonzolą. Już w trakcie pieczenia cały dom pachniał obłędnie!
Wyszło dokładnie tak, jak lubimy: intensywnie, wyraziście i bardzo sycąco. Taka zapiekanka z kiełbasą świetnie sprawdzi się zarówno jako szybki obiad po pracy, jak i na leniwą kolację w weekend.
Jeśli, tak jak my, lubisz proste, rozgrzewające dania z piekarnika, ta wersja zapiekanki zdecydowanie jest dla Ciebie. Minimum składników, maksimum smaku. I gwarantuję, że będziesz chcieć wracać do niej nie raz!

- 200-250 g makaronu
- 300 g kiełbasy np drobiowej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g gorgonzoli
- oliwa
- mielona papryka
- sól, pieprz
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, pieczarkami i gorgonzolą – wykonanie:
Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy.
Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka, kiełbasę na półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, smażymy na małym ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dokładamy kiełbasę i smażymy, aż nieco się przyrumieni. Na koniec dokładamy stopniowo pieczarki. Smażymy aż się zarumienią. Pod koniec dodajemy koncentrat rozrobiony w 1/2 szklanki zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą mielonej papryki.
Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wykładamy farsz pieczarkowy z kiełbasą. Posypujemy pokrojoną w kostkę gorgonzolą.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Przed podaniem można wierzch posypać rukolą lub posiekaną zieleniną (natką, szczypiorkiem).
Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, możesz dodać do farszu 2-3 łyżki śmietanki.


