Sałatka ziemniaczana z jajkiem i fasolką szparagową

Lubię sałatki, które są proste, a jednocześnie sycące i pełne smaku. Sałatka ziemniaczana z jajkiem i fasolką szparagową doskonale się w to wpisuje. Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, dodatek do obiadu czy przekąska na grilla.

Ostatnio zrobiłam ją wieczorem i odstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczyło tylko przygotować mięso i podać razem z tą sałatką. I gotowe! Pyszny, domowy obiad bez stania w kuchni przez pół dnia. 😊

Jeśli szukasz sałatki, którą można przygotować z wyprzedzeniem, dobrze smakuje na zimno i pasuje praktycznie do wszystkiego to ta ziemniaczana sałatka z jajkiem i fasolką będzie strzałem w dziesiątkę. U mnie na pewno zostaje na stałe w letnim menu!


Przepisy na inne sałatki ziemniaczane:

Ziemniaczana sałatka z kurczakiem i pieczoną papryką

Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa

z musztardowym dressingiem

sałatka ziemniaczana z porem

Ziemniaczana sałatka z serem feta

z wędzoną makrelą – pierwsza

sałatka z wędzoną makrelą – druga

z szynką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym

Sałatka z bazyliowym pesto, szparagami i szynką dojrzewającą

z boczkiem

Sałatka z halloumi i prosciutto

  • około 600-700 g młodych ziemniaków
  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula + 1-2 łyżki cukru pudru + 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, cukier

Sos:

  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa tzatziki lub zioła prowansalskie
  • posiekany koperek oraz natka
  • sól, pieprz

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i fasolką szparagową – wykonanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, a po przestudzeniu obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Fasolkę szparagową kroimy na pół (usuwamy końcówki) i gotujemy do miękkości w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Wlewamy ocet jabłkowy i odstawiamy jeszcze na około 15 minut. Odcedzamy.

Koperek oraz natkę drobno siekamy. Część odkładamy do posypania sałatki, a część mieszamy z majonezem, śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy z sosem.