Sałatka ziemniaczana z jajkiem i fasolką szparagową
Lubię sałatki, które są proste, a jednocześnie sycące i pełne smaku. Sałatka ziemniaczana z jajkiem i fasolką szparagową doskonale się w to wpisuje. Świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, dodatek do obiadu czy przekąska na grilla.
Ostatnio zrobiłam ją wieczorem i odstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczyło tylko przygotować mięso i podać razem z tą sałatką. I gotowe! Pyszny, domowy obiad bez stania w kuchni przez pół dnia. 😊
Jeśli szukasz sałatki, którą można przygotować z wyprzedzeniem, dobrze smakuje na zimno i pasuje praktycznie do wszystkiego to ta ziemniaczana sałatka z jajkiem i fasolką będzie strzałem w dziesiątkę. U mnie na pewno zostaje na stałe w letnim menu!
Przepisy na inne sałatki ziemniaczane:
Ziemniaczana sałatka z kurczakiem i pieczoną papryką
Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa
Ziemniaczana sałatka z serem feta
z wędzoną makrelą – pierwsza
sałatka z wędzoną makrelą – druga
z szynką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym
Sałatka z bazyliowym pesto, szparagami i szynką dojrzewającą
Sałatka z halloumi i prosciutto

- około 600-700 g młodych ziemniaków
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 4 jajka
- 1 czerwona cebula + 1-2 łyżki cukru pudru + 1-2 łyżki octu jabłkowego
- sól, cukier
Sos:
- 1-2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa tzatziki lub zioła prowansalskie
- posiekany koperek oraz natka
- sól, pieprz
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i fasolką szparagową – wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, a po przestudzeniu obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Fasolkę szparagową kroimy na pół (usuwamy końcówki) i gotujemy do miękkości w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Wlewamy ocet jabłkowy i odstawiamy jeszcze na około 15 minut. Odcedzamy.
Koperek oraz natkę drobno siekamy. Część odkładamy do posypania sałatki, a część mieszamy z majonezem, śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy z sosem.


















