Sałatka ziemniaczana z musztardowym dressingiem

Ziemniaczano-musztardowa sałatka idealna do mięs z grilla. Gorące ziemniaki miesza się z musztardowym dressingiem i odstawia do zamarynowania. Następnie dodajemy podsmażoną czerwoną cebulę, koperek i kapary. I tyle!

  • 700-800 g małych, młodych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2-4 łyżeczki kaparów
  • sól, pieprz

Sos:

  • 6 łyżek oleju/oliwy
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól, pieprz

W słoiczku z wieczkiem umieszczamy wszystkie rodzaje musztardy, ocet winny oraz olej. Potrząsamy słoiczkiem, aż do połączenia (uzyskania gładkiej konsystencji). Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na około 0,5 cm plasterki, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (uwaga! ziemniaki nie mogą się rozpadać).

Ziemniaki odcedzamy i od razu łączymy z musztardowym sosem. Gdy ziemniaki nieco przestygną mieszamy je z posiekanym koperkiem.

Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na łyżeczce oliwy, na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec oprószamy szczyptą soli.

Kapary odsączamy.

Ziemniaki w musztardowym sosie przekładamy na półmisek lub do salaterki. Gdzieniegdzie rozkładamy porcje podsmażonej cebuli. Posypujemy po wierzchu kaparami. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.