Tortilla z boczkiem i prażoną cebulką
Tortilla z boczkiem i prażoną cebulką to hit, którego nikt się nie spodziewał 🙂
Czasem eksperymenty kulinarne kończą się totalnym zaskoczeniem i tak właśnie było tym razem. Plan był prosty: klasyczne roladki z tortilli z serkiem i łososiem (wiecie, te, które zawsze schodzą jako pierwsze)… ale dodatkowo zrobiłam też tortillę z boczkiem i prażoną cebulką. Tylko trzy sztuki, tak na spróbowanie.
No i wiecie co? To one zniknęły jako pierwsze 😄 Każdy chciał dorwać tę „nowość”, a smak mówił sam za siebie: wyrazisty, lekko słodkawy od cebulki, przyjemnie słony od boczku… po prostu sztos!
Co do cebulki, możecie oczywiście zrobić ją sami (ja do hot dogów zawsze tak robię), ale tym razem poszłam na łatwiznę i sięgnęłam po gotowca. I powiem Wam, że dała radę 💪
To idealna przekąska na imprezę, wieczór filmowy albo po prostu, gdy macie ochotę na coś konkretnego i pysznego. Spróbujcie koniecznie! Poniżej zostawiam Wam składniki na obie wersje – z łososiem oraz boczkiem i cebulką.
Zawijaski z tortilli to niewątpliwie jedna z naszych ulubionych przekąsek. Super smakują z kurczakiem i warzywami czy z pieczoną pastą kurczaka i awokado. Świetne są również Taquitos z kurczakiem oraz Tortilla z pietruszkowo-cytrynowym kuskusem i kurczakiem. Jest jeszcze wersja na dwa sposoby – z szynką i serem oraz z łososiem i jajkiem.

Tortilla z boczkiem i prażoną cebulką oraz tortilla z łososiem – składniki:
- 6 sztuk tortilli (po 3 na wersję z łososiem i 3 na wersję z boczkiem)
- około 80 g roszponki
- 200 g surowego boczku (cienkie plastry)
- prażona cebulka
- 200 g wędzonego łososia
- 1-2 op. serka kanapkowego
- zioła prowansalskie
Tortilla z boczkiem i prażoną cebulką – wykonanie:
Boczek kroimy na paseczki. Wysmażamy na chrupko na rozgrzanej patelni (najlepiej w 2-3 partiach).
Tortille smarujemy serkiem kanapkowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi.
Mniej więcej połowę placka posypujemy niewielką ilością prażonej cebulki. Następnie rozkładamy boczek. Wykładamy garść roszponki. Zwijamy. Przygotowujemy 3 takie roladki.
Roladki z serkiem i łososiem – wykonanie:
Pozostałe tortille również smarujemy serkiem, oprószamy ziołami. Wykładamy plasterki łososia (wystarczy na połowie). Rozkładamy przez środek roszponkę. Zwijamy. Przygotowujemy 3 takie roladki.
Gotowe tortille kroimy ukośnie na mniejsze kawałki (na około 2,5-3 cm plasterki). Podajemy od razu po przygotowaniu.




