Bulgur z kurczakiem i szparagami
Przed Tobą kolejna pyszna i kolorowa propozycja na szybki, domowy obiad – tym razem z kaszą bulgur, kurczakiem, szparagami i marchewką. Całość przygotujesz na jednej patelni, bez zbędnego brudzenia naczyń.
Danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe – z warzywami, delikatnym mięsem oraz kaszą. Ja wykorzystałam moją ulubioną kaszę, czyli bulgur, ale jeśli masz ochotę, możesz sięgnąć po kaszę gryczaną (np niepaloną) lub inną, którą lubisz najbardziej.
U mnie bulgur z kurczakiem i szparagami na stałe trafia do wiosennego menu!
A dodatkowo polecam Twojej uwadze jeszcze jeden świetny przepis, do którego chętnie wracam. To makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym.

na 4 porcje:
- 1 szkl. kaszy bulgur
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub 2 małe
- 1 pęczek szparagów
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 30 g masła
- przyprawy do kurczaka (u mnie sól, pieprz, curry, granulowany czosnek, mielona papryka)
Cebulę kroimy w piórka.
Marchewki obieramy, kroimy na plasterki (duże na półplasterki).
Szparagi łapiemy za oba końce, łamiemy, zdrewniałe końcówki odrzucamy. Kroimy na mniejsze kawałki.
Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami. Skrapiamy łyżką oleju, Mieszamy.
Na dużą rozgrzaną patelnię dodajemy mięso. Gdy zacznie tracić różowy kolor, dodajemy marchewkę, a po chwili również cebulę. Smażymy do zeszklenia. Następnie wsypujemy kaszę bulgur, chwilę smażymy, po czym podlewamy całość bulionem i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 8-10 minut. Pod koniec dodajemy szparagi oraz masło. Podgrzewamy dalej (bez przykrycia), aż szparagi zmiękną (około 3-4 minuty; ale uwaga: grubsze szparagi będą potrzebowały więcej czasu). W razie potrzeby wlewamy na patelnię odrobinę wody.


