Sałatka z tortellini i rzodkiewką

Błyskawiczna do przygotowania i bardzo smaczna sałatka z tortellini.

Jeśli sięgniesz po tortellini np ze szpinakiem, otrzymasz bezmięsną propozycję sałatkową. Ja użyłam drobnego tortellini z prosciutto.

Sałatka wyszła pyszna, lekka i orzeźwiająca. Polecam i Tobie.

  • 1 op. (250 g) tortellini, u mnie z prosciutto crudo
  • 1 – 1,5 zielonego ogórka
  • mały pęczek rzodkiewek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sos:

  • 1 kopiasta łyżka majonezu np kieleckiego
  • 1-2 łyżki jogurtu greckiego
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 ząbka czosnku – opcjonalnie
  • sól, pieprz do smaku

Tortellini gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (polecam użyć tego drobnego, najlepiej z lodówek, wystarczą 2 minuty i gotowe). Odcedzamy.

Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.

Paprykę kroimy w kostkę.

Majonez łączymy z jogurtem greckim. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami i opcjonalnie przeciśniętym przez praskę małym kawałkiem czosnku. Dokładnie mieszamy.

Do składników w misce dodajemy posiekany koperek oraz sos, mieszamy.