Kostka ajerkoniakowa z białą czekoladą

Kakaowe ciasto z kawałkami posiekanych drobno orzechów z kremem z mascarpone, białej czekolady i ajerkoniakiem. Bardzo fajne, delikatne, nie przesłodzone.

Ciasto kakaowe:

  • 100 g masła
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • około 30 g posiekanych orzechów (u mnie laskowe)

Krem ajerkoniakowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g białej czekolady
  • 200 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób wykonania ciasta:

Masło wraz z mlekiem umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia. Studzimy.

W misie miksera umieszczamy całe jajka, dodajemy cukier oraz mleko z masłem. Składniki miksujemy przez chwilę, do połączenia.

W osobnej misce łączymy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Składniki suche wsypujemy do składników mokrych, dodajemy też powidła śliwkowe i mieszamy szpatułką lub miksujemy na niskich obrotach miksera.

Na koniec dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Po przestudzeniu z ciasta skrawamy wierzch (samą skórkę).

Odkrojone ciasto miksujemy na okruchy w rozdrabniaczu.

Spód kakaowego ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.


Krem ajerkoniakowy:


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.

Jak przygotować czekoladę w kąpieli wodnej? Przełóż ją do szklanej lub metalowej miski, a tę daj na garnek z wcześniej zagotowaną wodą (jak dasz czekoladę, to woda nie powinna się już gotować). Odstaw na 1-2 minuty i zamieszaj do uzyskania jednolitej konststencji. Uwaga! Jeśli czekolada z jakiegoś powodu nie rozpuści się w całości, możesz ponownie zagotować wodę, wyłączyć palnik i ponownie dać na garnek z parującą wodą miskę z czekoladą. Pamiętaj by nie gotować wody pod czekoladą, bo zrobi się z niej gęsta klucha.

Serek mascarpone wkładamy do misy miksera, wlewamy ajerkoniak, krótko miksujemy. Następnie wlewamy przestudzoną, ale wciąż płynną białą czekoladę. Ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia.

Przygotowany krem wykładamy na ciasto z dżemem, wyrównujemy.

Posypujemy okruchami ciasta.

Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.