Surówka z sałaty lodowej – kopenhaska

Prosta surówka z sałaty lodowej z cebulą, marchewką i ogórkiem konserwowym z sosem majonezowo-musztardowym i posiekanymi ziołami. Smaczna i prosta.

  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 większa marchewka
  • 3 ogórki konserwowe
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • przyprawa tzatziki
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i wraz z ogórkami trzemy na dużych oczkach tarki. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.

Majonez łączymy z musztardą i kwaśną śmietaną, dodajemy posiekane drobno zioła (szczypiorek i natkę), przyprawę do tzatzików oraz szczyptę soli i pieprzu. Przygotowany sos łączymy z pozostałymi składnikami. Posypujemy suszoną żurawiną.