Kanapeczki z ciasta francuskiego na 2 sposoby
Te „kanapeczki” z ciasta francuskiego to niewątpliwie jedna z ciekawszych propozycji na imprezowe przekąski. Są proste do przygotowania, pyszne i bardzo efektowne. Każdy od razu chce ich spróbować.
Ja zrobiłam je w 2 wersjach. W jednej znalazł się serek chrzanowy, sałata, wędzony łosoś i marynowana cebula, w drugiej serek śmietankowy, cebula, szynka szwarcwaldzka i grillowany ser halloumi.
Osobiście wersja z łososiem smakowała mi najbardziej.
Takie kanapeczki z ciasta francuskiego to super pomysł na imprezową przekąskę, Sylwestra czy każde inne spotkanie z rodziną czy znajomymi.
- ciasto francuskie
- 1 op. sera halloumi
- 1 op. szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto cotto
- 1 op. łososia wędzonego na zimno (cienkie plastry)
- kilka listków sałaty strzępiastej
- serek kanapkowy typu almette (u mnie śmietankowy i chrzanowy)
- czerwona cebula + cukier puder + ocet z czerwonego wina
- tarty parmezan do posypania
- czarnuszka
- 1-2 łyżki oliwy
Małą czerwoną cebulę kroimy w piórka, posypujemy cukrem pudrem (mniej więcej 1 kopiasta łyżka), odstawiamy na kilka minut, aż cukier się rozpuści. Następnie całość skrapiamy octem winnym i odstawiamy na kolejne 10-15 minut, do zamarynowania. Przed wykorzystaniem odcedzamy.
Ser halloumi kroimy na plastry, skrapiamy oliwą. Rozkładamy na suchej, rozgrzanej patelni i rumienimy z obu stron.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej o boku 4-5 cm). Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce. Posypujemy tartym parmezanem oraz czarnuszką (wcześniej można posmarować je rozbełtanym jajkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 20-25 minut (aż do zezłocenia).
Po przestudzeniu przekrawamy wzdłuż (jak bułeczkę). Obie części smarujemy serkiem kanapkowym i wykładamy dodatki (u mnie serek chrzanowy do łososia + marynowana cebula + sałata, a serek śmietankowy do szynki z sałatą, cebulą i halloumi).
Fajny przepis i pomysł, ale ciekawi mnie co jest w salaterce na zdjęciu
Dziękuję 🙂
A na zdjęciu jest jeszcze widoczna sałatka sylwestrowa z kuleczkami serowymi, którą publikowałam w zeszłym roku: https://smakinatalerzu.pl/2023/12/29/salatka-sylwestrowa/
oraz roladki omletowe z surimi: https://smakinatalerzu.pl/2023/12/30/roladki-omletowe-z-paluszkami-krabowymi/