Kanapeczki z ciasta francuskiego na 2 sposoby

Te „kanapeczki” z ciasta francuskiego to niewątpliwie jedna z ciekawszych propozycji na imprezowe przekąski. Są proste do przygotowania, pyszne i bardzo efektowne. Każdy od razu chce ich spróbować.

Ja zrobiłam je w 2 wersjach. W jednej znalazł się serek chrzanowy, sałata, wędzony łosoś i marynowana cebula, w drugiej serek śmietankowy, cebula, szynka szwarcwaldzka i grillowany ser halloumi.

Osobiście wersja z łososiem smakowała mi najbardziej.

Takie kanapeczki z ciasta francuskiego to super pomysł na imprezową przekąskę, Sylwestra czy każde inne spotkanie z rodziną czy znajomymi.

  • ciasto francuskie
  • 1 op. sera halloumi
  • 1 op. szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto cotto
  • 1 op. łososia wędzonego na zimno (cienkie plastry)
  • kilka listków sałaty strzępiastej
  • serek kanapkowy typu almette (u mnie śmietankowy i chrzanowy)
  • czerwona cebula + cukier puder + ocet z czerwonego wina
  • tarty parmezan do posypania
  • czarnuszka
  • 1-2 łyżki oliwy

Małą czerwoną cebulę kroimy w piórka, posypujemy cukrem pudrem (mniej więcej 1 kopiasta łyżka), odstawiamy na kilka minut, aż cukier się rozpuści. Następnie całość skrapiamy octem winnym i odstawiamy na kolejne 10-15 minut, do zamarynowania. Przed wykorzystaniem odcedzamy.

Ser halloumi kroimy na plastry, skrapiamy oliwą. Rozkładamy na suchej, rozgrzanej patelni i rumienimy z obu stron.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (mniej więcej o boku 4-5 cm). Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce. Posypujemy tartym parmezanem oraz czarnuszką (wcześniej można posmarować je rozbełtanym jajkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 20-25 minut (aż do zezłocenia).

Po przestudzeniu przekrawamy wzdłuż (jak bułeczkę). Obie części smarujemy serkiem kanapkowym i wykładamy dodatki (u mnie serek chrzanowy do łososia + marynowana cebula + sałata, a serek śmietankowy do szynki z sałatą, cebulą i halloumi).