Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta

Cukinia w ciekawej wersji, bo faszerowana kaszą gryczaną, doprawioną odrobiną cynamonu. Jako dodatki mamy tutaj jeszcze podsmażoną cebulę, posiekaną drobno paprykę oraz ser do grillowania.

Ja tuż przed pieczeniem położyłam jeszcze na wierzchu pokrojony w dość szerokie pasy boczek (kupuję taki w cienkich plastrach, surowy) i uważam, że to był doskonały pomysł.

  • 2 niezbyt grube cukinie
  • około 100 g kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • około 100 g sera feta (ja miałam ser favita do grillowania), może być również ser halloumi
  • po szczypcie cynamonu i kurkumy
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • opcjonalnie – cienkie plastry surowego boczku

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, w osolonej wodzie (stosunek kaszy do wody 1:3) o 2 minutki krócej niż zaleca producent. Odcedzamy.

Cukinię kroimy na pół. Miąższ wydrążamy za pomocą łyżeczki (jeśli cukinia jest młoda i ma fajny miąższ, warto go posiekać i dodać do farszu. Jeśli są to głównie same pestki, wyrzucamy je).

Paprykę kroimy w dość drobną kostkę.

Cebulę kroimy w piórka, szklimy na niewielkiej ilości oliwy.


Do miski z kaszą dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę, miąższ z cukinii oraz jajko i kwaśną śmietanę. Można dodać również 1-2 łyżki posiekanej natki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą (!) cynamonu i kurkumy. Mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojony lub pokruszony ser.

Przygotowanym nadzieniem napełniamy przygotowane cukinie. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Opcjonalnie, jeśli danie nie musi być w wersji bezmięsnej, polecam dodać na wierzch pokrojony na szerokie paski cienki boczek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy przez około 30-35 minut.