Sałatka z kurczakiem i pieczonym kalafiorem

Zaskakująco pyszne połączenie – sałatka z makaronem, kurczakiem i pieczonym kalafiorem. Do tego świeży ogórek i odrobina czerwonej cebuli. Wyszło smacznie i apetycznie.

Polecam serdecznie.

  • 2 małe piersi z kurczaka (pojedyncze) + ulubione przyprawy do kurczaka
  • 1 mały kalafior
  • 150 g makaronu (u mnie mini kokardki)
  • 1 zielony ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • mielona papryka ostra (około 1/3 łyżeczki)
  • granulowany czosnek (1/2 łyżeczki)
  • curry (1-2 łyżeczki)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, oprószamy szczyptą soli, mieloną papryką, granulowanym czosnkiem oraz przyprawą curry. Skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy. Kalafior rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (pieczemy do miękkości kalafiora. Uwaga! czas pieczenia zależny będzie od wielkości kalafiora – mniejsze różyczki gotowe będą szybciej).

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, mielona papryka, curry), skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni.

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.

Czerwoną cebulę kroimy w kostkę.

Ogórka kroimy w kostkę (ja dodatkowo obrałam go i usunęłam gniazda nasienne).

Majonez łączymy ze śmietaną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Sos łączymy z pozostałymi składnikami.