Sałatka z kurczakiem i pieczonym kalafiorem
Zaskakująco pyszne połączenie – sałatka z makaronem, kurczakiem i pieczonym kalafiorem. Do tego świeży ogórek i odrobina czerwonej cebuli. Wyszło smacznie i apetycznie.
Polecam serdecznie.
- 2 małe piersi z kurczaka (pojedyncze) + ulubione przyprawy do kurczaka
- 1 mały kalafior
- 150 g makaronu (u mnie mini kokardki)
- 1 zielony ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- mielona papryka ostra (około 1/3 łyżeczki)
- granulowany czosnek (1/2 łyżeczki)
- curry (1-2 łyżeczki)
- sól, pieprz
- oliwa
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, oprószamy szczyptą soli, mieloną papryką, granulowanym czosnkiem oraz przyprawą curry. Skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy. Kalafior rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (pieczemy do miękkości kalafiora. Uwaga! czas pieczenia zależny będzie od wielkości kalafiora – mniejsze różyczki gotowe będą szybciej).
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, mielona papryka, curry), skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni.
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę.
Ogórka kroimy w kostkę (ja dodatkowo obrałam go i usunęłam gniazda nasienne).
Majonez łączymy ze śmietaną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Sos łączymy z pozostałymi składnikami.