Pita z kurczakiem, fetą i pomidorkami
Od czasu do czasu mamy ochotę na danie w stylu fast food, ale zamiast zamawiać, wolimy zrobić własną wersję. Nie ważne czy to hot dog, pizza, hamburger, kebab czy chlebki pita. Ich domowe wersje są przez nas bardzo lubiane i wyczekiwane i zawsze każdy zajada je z wielką przyjemnością.
Domowe pity to u nas zawsze małe święto. Wszyscy na nie czekają, a jak już są – to znikają w tempie ekspresowym. Ostatnio dawno ich nie było, więc wybór na obiad był prosty – pita z kurczakiem, fetą i pomidorkami oraz sosem majonezowo-koperkowym.
To nasze ulubione połączenie. Chyba nigdy się nie znudzi – bo jest w nim wszystko: świeżość, chrupkość i porządna porcja aromatycznego mięsa.
Jeśli i Ty masz ochotę na coś domowego, a jednocześnie przypominającego klasyczne street foodowe smaki – zrób sobie takie pity u siebie. Jestem prawie pewna, że nie pożałujesz 🙂 A może staną się u Was domowym klasykiem!

- 5-6 chlebków pita
- około 500 g piersi z kurczaka
- 100-150 g pomidorków koktajlowych
- kilka listków sałaty
- 70-80 g sera feta lub sera sałatkowego
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- mielona papryka słodka i ostra
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub na paseczki). Oprószamy mieloną papryką, szczyptą imbiru oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na patelni, na pozostałym oleju.
Ser feta kroimy w kostkę.
Pomidorki kroimy na pół.
Majonez łączymy ze śmietaną oraz posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Chlebki pita wypełniamy sałatą, pomidorkami, kurczakiem oraz fetą. Skrapiamy sosem majonezowo-koperkowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.




