Pita z kurczakiem, fetą i pomidorkami
Od czasu do czasu mamy ochotę na danie typu: hot dog, pizza, hamburger, kebab czy chlebki pita. Ich domowe wersje są przez nas bardzo lubiane i wyczekiwane i zawsze każdy zajada je z wielką przyjemnością.
Jako, że dawno już nie było u nas chlebków pita, wybór padł właśnie na nie. Zrobiłam je w naszym ulubionym połączeniu – z kurczakiem, sałatą, pomidorkami, fetą i sosem majonezowo-koperkowym. Chyba nigdy się nam one nie znudzą.
Zróbcie sobie takie u siebie. Jestem pewna, że nie pożałujecie 🙂
- 5-6 chlebków pita
- około 500 g piersi z kurczaka
- 100-150 g pomidorków koktajlowych
- kilka listków sałaty
- 70-80 g sera feta lub sera sałatkowego
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- mielona papryka słodka i ostra
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub na paseczki). Oprószamy mieloną papryką, szczyptą imbiru oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na patelni, na pozostałym oleju.
Ser feta kroimy w kostkę.
Pomidorki kroimy na pół.
Majonez łączymy ze śmietaną oraz posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Chlebki pita wypełniamy sałatą, pomidorkami, kurczakiem oraz fetą. Skrapiamy sosem majonezowo-koperkowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.