Roladki schabowe z warzywami
Roladki schabowe wypełnione warzywnym wnętrzem. Z cebulą, porem, papryką, cukinią, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Dobre, choć nie jest to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego mięsa 😉
Roladki można poddać dowolnej obróbce termicznej – usmażyć w panierce lub bez, podsmażyć wstępnie, a następnie zapiec w piekarniku lub jedynie upiec – u mnie właśnie w tej ostatniej wersji, pieczone bez panierki. Następnym razem jednak krótko je podsmażę, a następnie zaleję bulionem i będę dusić do miękkości.
- 4-5 plastrów schabu
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 por
- 1 mała czerwona papryka
- kawałek cukinii (około 80 g)
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
- 2 garście świeżego szpinaku
- granulowany czosnek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- oliwa
Cebulę oraz pora kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkim ogniu, na 1 łyżce oliwy. Następnie dokładamy pokrojone w dosyć drobną kostkę paprykę i cukinię. Smażymy do zeszklenia. Pod koniec dokładamy pokrojone suszone pomidory oraz szpinak. Doprawiamy szczyptą soli oraz ziołami prowansalskimi i granulowanym czosnkiem. Smażymy, aż szpinak wyraźnie zwiędnie.
Kawałki schabu rozbijamy na cienkie płaty. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku dajemy przygotowany farsz warzywny, zwijamy w roladkę. Jeśli jest taka potrzeba roladki zabezpieczamy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po około 30 minutach, można zdjąć pokrywkę, a wierzch roladek skropić niewielką ilością oliwy. Jeśli chcesz bardziej zarumienione mięso, obsmaż je najpierw na patelni, a następnie zapiecz w piekarniku do miękkości.
Myślę, że fajną opcją będzie też obsmażenie roladek, przełożenie ich do rondelka, zalanie mniej więcej do połowy bulionem i duszenie pod przykryciem na małym ogniu.