Paszteciki z kapustą i grzybami

Krucho drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami, to propozycja na świąteczny stół. Przygotowałam je w formie takich zawijasków/”ślimaczków”.

Tego typu paszteciki zrobiłam w tamtym roku po raz pierwszy, ale bardzo nam wszystkim zasmakowały. Od razu wiedziałam, że w przyszłości będą powtórki.

Paszteciki mają cudowną konsystencję. Mam wrażenie, że są kruche i mięciutkie jednocześnie. Pyszne.

  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu 10 %
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 30 g suszonych grzybów 
  • 2 cebule
  • ok 600 g kiszonej kapusty
  • 1 listek laurowy
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sol i pieprz do smaku
  • oliwa

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Nadzienie:

Grzyby zalewamy zimną wodą do przykrycia, odstawiamy na noc do namoczenia (ja po zalaniu grzybów dodatkowo zmieniam wodę po około 20-30 minutach). Następnego dnia wodę po moczeniu grzybów odlewamy do szklanki, a same grzyby drobno siekamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Kiszoną kapustę przelewamy na sicie zimną wodą (tylko jeśli jest bardzo kwaśna; uwaga, aby nie wypłukać kapusty zbyt mocno, bo straci smak), dokładnie odciskamy i siekamy na mniejsze kawałki.


W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oliwy do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Następnie dodajemy posiekaną kapustę oraz grzyby. Wlewamy około 3/4 szklanki wody, w której moczyły się grzyby oraz około 1,5 szklanki zimnej wody (u mnie kapusta była przykryta płynami mniej więcej do połowy). Dodajemy mielony kminek, liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, do miękkości kapusty (przez około godzinę).

Po przestudzeniu w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Ciasto:

Śmietanę lekko podgrzewamy, łączymy z cukrem oraz rozkruszonymi drożdżami. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do miski wsypujemy mąkę z solą. Dodajemy posiekane na cienkie kawałki masło oraz smalec. Wyrabiamy do połączenia. Następnie dodajemy jajka, ocet oraz śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem, na około godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na płaski placek. Wykładamy zimne nadzienie. Zwijamy dość ściśle w roladę. Kroimy na około 1,5-2 cm plasterki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce z wyposażenia piekarnika. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15-18 minut (do zarumienienia).

Podajemy solo lub z barszczykiem.

Inspiracja: www.swojskiejedzonko.com