Sałatka curry z indykiem
To kolejna sałatka, która jest świetnym przykładem na to jak niewiele składników może tworzyć pyszną całość. Poważnie, jeśli chcecie niewielkim kosztem przygotować coś pysznego, to polecam wypróbować właśnie ten przepis.
Jest to sałatka dla fanów przyprawy curry. Doprawiamy nią zarówno mięso, jak i dodajemy do majonezu. Sałatka ma fajny żółty kolor i naprawdę bardzo dobrze smakuje.
Przyznam szczerze, że ryż wykorzystałam taki, który został mi od obiadu i podejrzewam, że było go nieco mniej niż ta 1 szklanka suchego. Zważyłam go po ugotowaniu (wyszło 150 g), ale myślę, że nawet jeśli dacie ciutkę więcej, też będzie dobrze.
Ja wykorzystałam dwie małe polędwiczki z indyka, ale równie dobrze sprawdzi się też pierś z kurczaka.
Ostatnio wykorzystuję przyprawę curry z młynka i uważam, że jest lepsza niż taka mielona z torebki. Oczywiście ta z torebki też się nada 😉
Podsumowując jest to bardzo fajna sałatka. Lekko słodka, o wyraźnym posmaku curry. Będzie idealna na każdą okazję.
- około 1 szkl. ryżu (u mnie 150 g ugotowanego ryżu, pozostałego od obiadu)
- 2 małe polędwiczki z indyka (około 350 g) lub piersi z kurczaka
- 5 jajek
- 1 puszka ananasa (wykorzystałam mniej więcej 2/3 puszki)
- 2-3 łyżki łagodnego majonezu
- mielona papryka słodka
- curry
- sól, pieprz
- olej
Ryż gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.
Oczyszczone polędwiczki kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonej papryki i szczyptą curry (u mnie z młynka). Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, dokładnie mieszamy. Następnie smażymy na patelni.
Ananasa osączamy z zalewy, osuszamy. Kroimy w drobną kostkę.
Majonez doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry.
Wszystkie składniki sałatki łączymy w misce. Dodajemy majonez, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.