Muffiny cynamonowe z nutellą

Muffinki to fajny sposób na szybki deser. W ostatnim czasie robię je co prawda dosyć rzadko, ale jak już zrobię, dosłownie za każdym razem sama sobie pytam dlaczego nie robię ich częściej? To przecież taki prosty i szybki do zrobienia deser, który każdy lubi. Nawet nie trzeba wyciągać miksera – wystarczy łyżka i dwie miski.

Tym razem skusiłam się na muffinki cynamonowe z dodatkiem nutelli. Fajne wyszły. Słodkie, wyraźnie cynamonowe. Mniam!

na 9 większych lub 11 mniejszych muffinek:

  • 170 g pełnotłustego mleka
  • 50 g oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 210 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella

W jednej misce/garnku umieszczamy mleko, olej, jajko oraz ekstrakt. Mieszamy rózgą do połączenia.

W drugim naczyniu umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier, cynamon, gałkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.

Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi. Mieszamy łyżką, niezbyt długo i niezbyt energicznie, tylko do połączenia (ciasto nie musi być super gładkie, ważne jedynie, by mąka połączyła się z resztą składników).

Formę na muffiny wykładamy papilotkami (mi wyszło w sumie 11 muffinek). Wlewamy do każdej po 1 łyżce przygotowanego ciasta.

Nutellę umieszczamy w rękawie cukierniczym, wyciskamy na środek ciasta porcję kremu. Przykrywamy go resztą przygotowanego ciasta.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 20-25 minut).