Muffiny cynamonowe z nutellą
Muffinki to fajny sposób na szybki deser. W ostatnim czasie robię je co prawda dosyć rzadko, ale jak już zrobię, dosłownie za każdym razem sama sobie pytam dlaczego nie robię ich częściej? To przecież taki prosty i szybki do zrobienia deser, który każdy lubi. Nawet nie trzeba wyciągać miksera – wystarczy łyżka i dwie miski.
Tym razem skusiłam się na muffinki cynamonowe z dodatkiem nutelli. Fajne wyszły. Słodkie, wyraźnie cynamonowe. Mniam!
na 9 większych lub 11 mniejszych muffinek:
- 170 g pełnotłustego mleka
- 50 g oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 210 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 100 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
W jednej misce/garnku umieszczamy mleko, olej, jajko oraz ekstrakt. Mieszamy rózgą do połączenia.
W drugim naczyniu umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier, cynamon, gałkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
Składniki mokre łączymy ze składnikami suchymi. Mieszamy łyżką, niezbyt długo i niezbyt energicznie, tylko do połączenia (ciasto nie musi być super gładkie, ważne jedynie, by mąka połączyła się z resztą składników).
Formę na muffiny wykładamy papilotkami (mi wyszło w sumie 11 muffinek). Wlewamy do każdej po 1 łyżce przygotowanego ciasta.
Nutellę umieszczamy w rękawie cukierniczym, wyciskamy na środek ciasta porcję kremu. Przykrywamy go resztą przygotowanego ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka (u mnie około 20-25 minut).
Na pewno pyszne, kwaskowaty smak plus krem czekoladowy na pewno świetne połączenie ♥️
Piekłam już mnóstwo muffinek, ale takiego połączenia jeszcze nie.
Polecam spróbować 🙂