Makaron z łososiem i szpinakiem
Makaron z wędzonym łososiem, szpinakiem oraz suszonymi pomidorami polecam na szybki obiad lub ciepłą kolację.
Danie jest proste i smakuje bardzo dobrze. Nie jest to nic wyszukanego, ale w kategorii szybkich obiadów myślę, że warto zrobić.
Do przygotowania dania wykorzystałam świeży szpinak oraz łososia wędzonego na zimno. Całość, aby była jeszcze bardziej sycąca, podałam z jajem w koszulce. Sprawdzi się też jajo sadzone.
na 3 porcje:
- 200-250 g makaronu spaghetti
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- około 100-150 g świeżego szpinaku
- 150 g wędzonego na zimno łososia
- kilka suszonych pomidorów z oliwy
- sól, pieprz
- olej/masło
- jajka – ilość wg potrzeb
Cebule kroimy w kostkę.
Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Suszone pomidory osączamy z oleju, drobno siekamy.
Szpinak myjemy, osączamy na sicie, z grubsza siekamy.
Łososia kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek oraz suszone pomidory. Smażymy przez chwilę, często mieszając. Następnie dodajemy szpinak, a na sam koniec dokładamy łososia. Smażymy krótko, do czasu aż szpinak „zwiędnie”. Oprószamy solą oraz pieprzem.
Jajka gotujemy wg upodobań – robimy sadzone lub gotujemy jajka w koszulce.
Wygląda super. Szpinak do makaronu pasuje idealnie, sam bardzo lubię, zdjęcia super, tylko niestety trzeba te kalorie liczyć … 🙂