Sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą
Sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą to propozycja, która bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie swoim smakiem. Sałatkę zrobiłam na kolację i na drugi dzień zabrałam sobie trochę do pracy. Smakowała świetnie i tuż po przygotowaniu i po nocy spędzonej w lodówce.
Sałatki makaronowe uwielbiam polewać sobie już na talerzu ketchupem. Tym razem zrobiłam sałatkę, którą już na wstępnie wymieszałam z pikantnym ketchupem. Do tego odrobina oliwy, by makaron nie posklejał się ze sobą oraz dodatki w postaci papryki, czarnej fasoli z puszki i podsmażonych pieczarek. Prosto, a pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej.
Jedyne czego mi tutaj zabrakło, to czegoś zielonego do posypania sałatki (natki lub dymki).
- 200 g drobnego makaronu
- 250 g pieczarek
- około 140 g czarnej fasoli z puszki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula (dałam czerwoną)
- 3 łyżki ketchupu
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki.
W rondelku rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła lub oliwy, wrzucamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do lekkiego zarumienienia i odparowania wszystkich płynów. Pod koniec oprószamy szczyptą soli.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przekładamy do miski i skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy, mieszamy.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Polewamy ketchupem. Oprószamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
By sałatka ładniej się prezentowała można posypać ją posiekaną natką lub dymką.