Sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą
Sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą to propozycja, która bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie swoim smakiem. Sałatkę zrobiłam na kolację i na drugi dzień zabrałam sobie trochę do pracy. Smakowała świetnie i tuż po przygotowaniu i po nocy spędzonej w lodówce.
Sałatki makaronowe uwielbiam polewać sobie już na talerzu ketchupem. Tym razem zrobiłam sałatkę, którą już na wstępnie wymieszałam z pikantnym ketchupem. Do tego odrobina oliwy, by makaron nie posklejał się ze sobą oraz dodatki w postaci papryki, czarnej fasoli z puszki i podsmażonych pieczarek. Prosto, a pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej.
Jedyne czego mi tutaj zabrakło, to czegoś zielonego do posypania sałatki (natki lub dymki).

- 200 g drobnego makaronu
- 250 g pieczarek
- około 140 g czarnej fasoli z puszki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula (dałam czerwoną)
- 3 łyżki ketchupu
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki.
W rondelku rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła lub oliwy, wrzucamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do lekkiego zarumienienia i odparowania wszystkich płynów. Pod koniec oprószamy szczyptą soli.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przekładamy do miski i skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy, mieszamy.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Polewamy ketchupem. Oprószamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
By sałatka ładniej się prezentowała można posypać ją posiekaną natką lub dymką.

















Czy do sałatki można dodać pieczarki konserwowe?
Tak, trzeba jednak pamiętać, że sałatka będzie trochę mniej „grzybowa” i bardziej delikatna (pieczarki z zalewy są łagodniejsze. Można je ewentualnie krótko, 2 min., przesmażyć na suchej, rozgrzanej patelni, żeby nieco „odparowały”, a następnie zdjąć z palnika i po chwili wymieszać z 1/2 łyżeczki oliwy, szczyptą pieprzu, odrobiną papryki słodkiej i kroplą octu balsamicznego (opcjonalnie)).
Dziękuję, spróbuję zrobić według wskazanej porady:)
Trzymam kciuki by wszystkim smakowało 🙂