Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulą
Dziś przepis na pyszną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty. Z majonezem i musztardą. Prosto, a jak pysznie.
Surówka sprawdzi się na obiad do wielu dań mięsnych.
- 1/4 główki czerwonej kapusty (około 500 g)
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 3-4 łyżki majonezu np kieleckiego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka erytrytolu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Majonez łączymy z musztardą, dodajemy erytrytol, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Marchewkę i jabłko obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Czerwoną kapustę szatkujemy (ja to zrobiłam w „Lidlomiksie”). Łączymy z resztą składników.