Sałatka z tortellini, serem i warzywami
Kolejna już na blogu propozycja na sałatkę z tortellini. Tym razem obok tych smacznych pierożków w sałatce znalazły się warzywa: papryka, ogórek, kukurydza, oraz awokado i ser żółty. Jeżeli wybierzecie tortellini np ze szpinakiem, otrzymacie miseczkę sałatki bez mięsa. Ja lubię tortellini z szynką, dlatego znalazło się ono w mojej sałatce.
Przygotowanie sałatki zajmuje tyle, co pokrojenie składników, czyli całość jesteśmy w stanie przygotować w niecałe pół godziny.
Sałatka dobrze smakuje i ładnie wygląda. Jest kolorowa i apetyczna. Polecam.
- 1 op. świeżego, drobnego tortellini (u mnie 250 g tortellini z szynką)
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek szklarniowy (tzw wąż)
- 1 awokado
- 1 mini puszka kukurydzy (70 g po odsączeniu)
- 150 g żółtego sera
- dymka
- 2 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka łagodnego i 1 łyżka ostrzejszego w smaku)
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ser żółty kroimy w drobną kostkę.
Dymkę siekamy.
Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (u mnie 2-3 minuty). Odcedzamy.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
W misce umieszczamy warzywa, pierożki oraz ser. Polewamy całość sosem majonezowym, mieszamy. Posypujemy posiekaną dymką.