Siekane kotlety z cukinią i żółtym serem
Siekane kotlety to chyba jeden z tych przepisów, który każdy zna i robił choć jeden raz. U mnie tym razem podstawowa wersja z nieco innymi dodatkami, mianowicie ze startą cukinią. Nie robiłam ich już dawno i całkiem zapomniałam, że jest to jeden ze sposobów na zwiększenie ilości jedzenia, bez zwiększania ilości składników – z dwóch piersi kurczaka otrzymujemy bowiem całkiem spory talerz gotowych, choć malutkich, kotlecików.
Jako dodatek – pieczona cukinia panierowana.
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry, pieprz cayenne, mielony imbir, oregano, sól, pieprz)
- 1 średniej wielkości cukinia
- około 150 g żółtego sera (u mnie mieszanka mozzarelli i cheddara)
- 2 jajka
- 2 lekko kopiate łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- oliwa do smażenia
Cukinię trzemy na dużych oczkach tartki, oprószamy solą i odstawiamy na około 10 minut, po tym czasie dokładnie odciskamy cukinię z soku.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, przekładamy do większej miski. Doprawiamy ulubionymi przyprawami – u mnie to sól, pieprz, szczypta oregano, szczypta pieprzu cayenne, szczypta mielonego imbiru oraz przyprawa curry), skrapiamy łyżką oleju, mieszamy i odstawiamy na około 10-20 minut.
Do miski z mięsem dodajemy dwa jajka, dwie łyżki majonezu, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, mąkę pszenną, tarty ser żółty oraz cukinię, dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Łyżką nabieramy porcje mięsnej masy i wykładamy na patelnię, smażymy placuszki, z obu stron na złoto.
Świetne kotleciki z cukinii 😉