Kurczak na sałatce curry
Ciepłe mięsko podane na zimnej sałatce ryżowej – właśnie taki opis skłonił mnie do przygotowania tej sałatki. Rzeczywiście świetna jest na ciepłe dni, kiedy samą sałatkę możemy przygotować sobie wcześniej i odpowiednio schłodzić, a przed podaniem dołożyć tylko podsmażone mięso. Po zmieszaniu wszystkich składników jest to również świetna sałatka całoroczna.
Ja bardzo lubię sałatki z dodatkiem przyprawy curry, więc mi ona bardzo smakowała.
- około 500 g piersi kurczaka
- 150 g ryżu
- 1 czerwona papryka
- 5-6 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 pęczka cebulki dymki
- 1-1,5 łyżeczki curry
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- 200 g ryżu
Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Składniki łączymy w misce. Dodajemy majonez połączony ze śmietaną, curry oraz szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy.
Sałatkę odkładamy do schłodzenia.
Zieloną część dymki siekamy. Odstawiamy do posypania całego dania.
Oczyszczone piersi kurczaka kroimy na cienkie paseczki. Oprószamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Skrapiamy niewielką ilością oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania na około 20-30 minut. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju.
Na talerze rozkładamy sałatkę. Wykładamy na nią gorącego kurczaka. Posypujemy posiekaną dymką.
Składniki można również podać zmieszane (kurczaka w tym wypadku należy wcześniej przestudzić).
bardzo fajne 🙂 my lubimy takie smaki