Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa
Dwa główne składniki, kilka dodatków, majonez i mamy pyszną, prostą i niedrogą sałatkę.
Sałatka ziemniaczana z pieczarkami to pyszna opcja na kolację, jako dodatek do do obiadu, do mięs z grilla, a nawet na poczęstunek dla gości.
Do jej przygotowania wykorzystałam brązowe pieczarki, ale równie dobrze sprawdzą się białe.
- około 700 g ziemniaków
- 300 g brązowych pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- masło
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na ósemki. Obsmażamy na rozgrzanym maśle. Pod koniec oprószamy szczyptą soli.
Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dodać trochę ziół prowansalskich).
Ziemniaki mieszamy z sosem. Dodajemy posiekaną natkę oraz usmażone pieczarki, raz jeszcze mieszamy.
Odstawiamy do schłodzenia.