Składana tortilla po góralsku

Składana tortilla zrobiła się w ostatnim czasie niebywale modna i ja też tej modzie uległam 🙂 Po kilku próbach z różnymi składnikami uważam, że jest to świetny patent na szybki posiłek, który doskonale sprawdza się w dosłownie każdej smakowej kombinacji. Dziś wersja „góralska” – z wędzonym serem (u mnie rolada ustrzycka), boczkiem, sałatą i żurawiną.

Taka składana tortilla to fantastyczny sposób, by przygotować pyszny posiłek z dowolnych składników, na dowolną okazję czy porę dnia.

  • 2-3 tortille
  • 100 g boczku (u mnie surowy, wędzony)
  • 2-3 łyżeczki konfitury z żurawiny
  • kilka plastrów wędzonego sera (u mnie po 2 plastry rolady ustrzyckiej na porcję, ale super sprawdziłby się tutaj oscypek)
  • rukola/szpinak/sałata lodowa

Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni na chrupiąco.

Tortillę nacinamy od krawędzi do środka. Na 1/4 rozprowadzamy sałatę, obok dajemy chrupiący boczek, żurawinę oraz plastry wędzonego sera. Zwijamy, składając tortillę na 3 (jedną część na drugą). Rumienimy na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron na rumiano.