Ziemniaki w beszamelu z groszkiem
Ziemniaki w sosie beszamelowym z zielonym groszkiem to chyba jedno z klasycznych dań kuchni amerykańskiej. Oczywiście nie jestem w tej kwestii żadnym ekspertem, więc poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Ja je zrobiłam na próbę i choć nam smakowały, raczej nie zagoszczą u mnie na stałe.
Sos nie powinien być ani zbyt lejący, ani jakoś mocno gęsty. Jeśli uznasz, że wyszedł Ci zbyt gęsty, możesz, stale mieszając, wlać do niego jeszcze trochę mleka i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dla urozmaicenia smaku możesz dodać 1-2 łyżki tartego parmezanu.
- około 500-600 g małych, młodych ziemniaków
- 1 szkl. mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szkl. mleka (+ więcej, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty i zechcesz go rozrzedzić)
- 1 szkl. śmietanki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- tymianek
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy. Jeśli są duże, kroimy je na pół lub na ćwiartki. Gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (ale uwaga! nie mogą się rozpadać). Odcedzamy.
Zielony groszek gotujemy do miękkości.
Cebulę drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Następnie wsypujemy suszony tymianek oraz dodajemy mąkę. Mieszając, smażymy przez 1-2 minuty. Następnie wlewamy mleko oraz śmietankę. Podgrzewamy, często mieszając, aż do zgęstnienia. Doprawiamy do smaku sporą szczyptą soli i pieprzu oraz szczyptą gałki. Do sosu dodajemy odcedzone ziemniaki oraz groszek, mieszamy, podgrzewamy całość przez 2 minuty. Podajemy na ciepło.
Ja bym to chyba zapiekła…
Tak, to może być dobry pomysł. Jeśli nie liczy się kalorii, można też posypać wierzch tartym serem.