Sernik bananowo-czekoladowy na zimno

Dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Czekoladowo-bananowy serniczek na zimno, bo o nim mowa, to ciasto podwójnie czekoladowe i podwójnie bananowe;) Spód bowiem stanowi mocno czekoladowe/kakaowe ciasto murzynkowe, na nim mamy czekoladową warstwę sorewą. Powyżej serowo-bananowa pianka, zaś na wierzchu plasterki bananów przykryte galaretką.

Ciasto:

  • 110 g masła
  • 90 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 ml mleka
  • 75 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (średnie)

Warstwy serowe:

  • 1 kg sera wiaderkowego (u mnie Piątnica)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (jeśli używamy rzadszego sera to należy zwiększyć jej ilość)
  • 3 banany
  • 1 op. galaretki cytrynowej

Wierzch:

  • 2-3 banany
  • 2 galaretki cytrynowe

Pokrojone na kawałki masło wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mleko oraz kakao i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do połączenia. Odkładamy do schłodzenia. Następnie do masy kakaowej dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy delikatnie, do połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy (śr. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka, przez około 30-35 minut. Studzimy.


Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odkładamy do napęcznienia.

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Twaróg dzielimy na połowę.

Pierwszą część miksujemy z 3 łyżeczkami cukru. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę.

Żelatynę podgrzewamy krótko na malutkim ogniu i dodajemy do czekoladowej masy serowej. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Wylewamy na wystudzony spód kakaowy.

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Studzimy.

Trzy banany rozdrabniamy widelcem lub miksujemy na mus.

Resztę sera miksujemy z 3 łyżeczkami cukru oraz musem bananowym. Dodajemy wystudzoną (płynną) galaretkę, mieszamy. Wylewamy na masę czekoladową i odkładamy do stężenia.


Dwie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody.

Na serniku układamy pokrojone w plasterki banany. Zalewamy tężejącą galaretką.

Źródło