Udka z ryżem z jednej patelni – pomidorowe
Dziś smaczna propozycja na przygotowanie udek kurczaka duszonych na ryżu. Tym razem w wersji z passatą pomidorową oraz z dodatkiem papryki i suszonych pomidorów.
Jeżeli nie lubisz pomidorowych smaków możesz zrezygnować z dodatku passaty, zwiększ wówczas ilość bulionu do 2 szklanek. Danie z pewnością będzie łagodniejsze w smaku.
Danie szykuję w szerokim, wysokim rondlu/patelni marki Gerlach. Dostępność i cenę naczynia sprawdzisz w serwisie CENEO – link afiliacyjny.
- 3 udka z kurczaka bez skóry i kości
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- kilka suszonych pomidorów
- 1 szkl. ryżu
- 500 g passaty pomidorowej lub pomidory drobno krojone z puszki
- 1 i 1/2 szkl. bulionu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii + kilka listków świeżej bazylii
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Czosnek drobno siekamy. Cebulę oraz pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w dużą kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Oczyszczone mięso oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie krótko obsmażamy na rozgrzanej patelni, z obu stron. Przekładamy na talerz.
Na patelnię po smażeniu kurczaka dodajemy cebulę oraz paprykę. Smażymy na niewielkim ogniu, aż do zeszklenia składników. Dodajemy suszone pomidory oraz czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie wsypujemy suchy ryż, dodajemy passatę oraz bulion. Dodajemy kurczaka wraz z sokami jakie zebrały się na talerzu, oprószamy całość suszoną bazylią, po czym dusimy na dosyć małym ogniu, pod przykryciem, przez około 20-30 minut (lub do czasu aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki, a kurczak ugotowany. W razie potrzeby wlewamy jeszcze trochę wody. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą bazylią.
Uwielbiam takie „jednogarnkowe” dania! 🙂