Risotto z kurczakiem i warzywami

Niedawno było u nas na obiad risotto z kurczakiem i warzywami. Miały do niego być jeszcze pomidory z puszki, ale najmłodszy członek rodziny prosił by było bez nich, tak więc, życzenie spełnione.

Danie jest smaczne, dosyć delikatne w smaku. Jednogarnkowe.

  • 1 szkl. ryżu arborio
  • 2 małe pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • 3-4 szkl. bulionu
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju
  • szczypta szafranu lub 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – 1 puszka krojonych pomidorów dodana pod koniec duszenia

Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Pora kroimy na półplasterki.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy na nim cebulę oraz czosnek. Dodajemy masło oraz pokrojonego kurczaka. Smażymy do czasu, aż mięso straci różowy kolor. Następnie dodajemy pora oraz paprykę. Smażymy do czasu aż warzywa staną się lekko szkliste. Wsypujemy ryż, smażymy całość przez 2-3 minutki, stale mieszając. Wlewamy szklankę bulionu. Dodajemy mrożony groszek oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu aż cały płyn odparuje. Uzupełniamy stopniowo (po szklance) kolejną porcją bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Gotujemy danie do odparowania płynu i miękkości ryżu (nie powinien jednak być zbyt miękki). Uwaga! Być może nie będzie potrzeby wykorzystania całego płynu.

Doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze pod przykryciem przez kilka minut, często mieszając.