Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta

Błyskawiczna do przygotowania sałatka ze świeżego szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów. Nie ma przy niej prawie wcale roboty, więc jest świetna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania wykwintnych, wyszukanych posiłków. Pomimo prostoty i szybkości wykonania, smakuje bardzo dobrze.

Polecam np na kolację czy śniadanie, z kromką świeżej, lekko podpieczonej na patelni grillowej bagietki. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań z grilla.

  • około 100-120 g świeżego szpinaku
  • około 140 g serka sałatkowego favita lub sera feta
  • kilka suszonych pomidorów ze słoiczka
  • garść słonecznika
  • garść orzechów laskowych

Sos:

  • 4-5 łyżek oleju/oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 lekko kopiasta łyżka miodu
  • 3/4 łyżki octu z białego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • Opcjonalnie – kromki bagietki do podania

Suszone pomidory osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki.

Ser feta kroimy w kostkę.

W słoiczku umieszczamy olej, musztardę, miód, ocet winny, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Do miski dajemy szpinak, suszone pomidory oraz ser feta. Posypujemy słonecznikiem oraz posiekanymi grubo orzechami laskowymi. Polewamy przygotowanym sosem.