Burger z jajem sadzonym
Nie wiem czy taką bułkę z jajkiem sadzonym i boczkiem można nazwać burgerem, ale tak mi się kojarzy, więc niech będzie, że jest to burger 😉
Burgery z boczkiem i jajkiem sadzonym to propozycja np na kolację, którą moja rodzinka uwielbia. Smakują wyśmienicie i dość szybko się je robi, co w dzisiejszych czasach stanowi niewątpliwie wielki atut.
Do przygotowania takich „kanapek” wykorzystuję bułkę mleczną (dostępne do kupienia w Lidlu). Boczek podgrzewam we frytownicy beztłuszczowej, bo taki smakuje mi najbardziej (wychodzi niemalże jak z grilla), ale równie dobry wyjdzie przygotowany na patelni.
Taki burger z jajem sadzonym jest przepyszny i smakuje, nawet po lekkim schłodzeniu (wiem, bo zdjęcia zajęły mi trochę czasu i wszystko zdążyło nieco przestygnąć zanim zabrałam się za degustację 😉 ).
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/03/burgerzboczkiemijajemsadzonym7.jpg)
- 3 bułki mleczne
- 3 jajka
- 6 plastrów boczku (u mnie surowy)
- 3 plasterki sera cheddar
- rukola lub świeży szpinak
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka wody z ogórków
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/04/burgerzjajemsos1.jpg)
Majonez łączymy z octem winnym, wodą z ogórków (opcjonalnie) oraz startym na drobnych oczkach ogórkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/04/burgerzjajemser-900x1600.jpg)
Na patelni rozgrzewamy nieco masła i wybijamy jajka. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż białko się zetnie (ja smażę na niewielkim ogniu pod przykryciem). Pod koniec na każde jajko dajemy plaster sera, trzymamy pod przykryciem, aby nieco się roztopił.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/04/burgerzjajemboczek-900x1600.jpg)
Boczek wysmażamy na chrupko (można to zrobić na patelni. Ja zrobiłam boczek we frytownicy beztłuszczowej Ovi smart XXL. Boczek gotowy był po około 8-10 minutach w 180 stopniach)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/04/burgerzjajemsos-900x1600.jpg)
Bułki kroimy na pół, rumienimy na rozgrzanej, suchej patelni. Dolną połówkę bułki smarujemy niewielką ilością sosu, rozkładamy rukolę lub szpinak. Dajemy boczek oraz jajko z serem. Drugą część bułki również smarujemy niewielką ilością sosu, przykrywamy naszego burgera.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/03/burgerzboczkiemijajemsadzonym5.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/03/burgerzboczkiemijajemsadzonym6.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/03/burgerzboczkiemijajemsadzonym.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/03/burgerzboczkiemijajemsadzonym2.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2023/03/burgerzboczkiemijajemsadzonym9.jpg)
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Zapraszam na moje social media:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
http://www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
http://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Wow! Mega! Wygląda, jak z najlepszej restauracji! 🙂
wooow marzy mi się taki burger
zrób, jest pycha 🙂