Wielkanocne jajeczka z Oreo

Błyskawiczny deser przygotowany z dwóch składników – pokruszonych ciasteczek Oreo wymieszanych z serkiem śmietankowym. Ciasteczka można uformować w kuleczki lub w wielkanocnym klimacie, na kształt pisanek.

Ciasteczka robi się błyskawicznie. Nie pieczemy ich. Z uwagi na skład i fakt, że po ogrzaniu do temperatury pokojowej robią się dość miękkie, przechowujemy je w lodówce i wyjmujemy z niej tuż przed samym podaniem.

Ciasteczka można dowolnie udekorować – ja wykorzystałam kolorowe posypki cukrowe.

Wielkanocne ciasteczka „jajeczka” – składniki:

  • 380-400 g ciasteczek typu Oreo/Neo
  • 200 g serka śmietankowego np Mój Ulubiony
  • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1 łyżka masła
  • kolorowe posypki

Jak zrobić wielkanocne ciasteczka – sposób wykonania:

Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu na piach. Dodajemy serek śmietankowy i mieszamy do połączenia. W powstałej masy formujemy małe kuleczki, a te następnie formujemy w kształt jajeczek. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia desce lub blaszce. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej wierzch schłodzonych ciasteczek (można zanurzyć ciasteczka w polewie, lub rozprowadzić ją za pomocą pędzelka). Wierzch dekorujemy kolorowymi posypkami. Odstawiamy i przechowujemy w lodówce.