Ciasteczka owsiane z daktylami

Pyszne, mięciutkie owsiane ciasteczka bez pieczenia. Zrobisz je w kilka chwil, a potem będziesz delektować się ich smakiem 🙂 Choć robi się je błyskawicznie, warto odłożyć degustację na kolejne dni – moim zdaniem wówczas smakują najlepiej.

Ciasteczka najlepiej też formować po lekkim przestudzeniu. Można zrobić z nich okrągłe płaskie ciasteczka, jak u mnie, lub kuleczki. Jeśli chcesz możesz też od razu, za pomocą łyżeczki, jeszcze ciepłą masę wykładać na deskę czy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – powstaną wówczas pewnego rodzaju nieregularne „kopczyki”.

Ciasteczka cały czas, nawet po kilku dniach, pozostają nieco mięciutkie i lekko klejące. Za to w smaku? Pychota.

Dosłodzone daktylami, z delikatnym posmakiem kakaa oraz mleka w proszku… czy można chcieć więcej?


Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam daktyle z internetowego sklepu bee.pl*. Udało mi się tam znaleźć 1 kg opakowanie w super cenie.

Składniki

  • 200 g drobnego cukru
  • 150 g masła
  • 120 ml mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 50 g mleka w proszku, pełnego
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 g suszonych daktyli*
  • 250 g płatków owsianych, błyskawicznych

Suszone daktyle zalewamy w garnku wrzącą wodą, odstawiamy na około 10-15 minut. Po tym czasie wodę odlewamy, a daktyle rozgniatamy widelcem na gładką masę.

W drugim garnku umieszczamy cukier, mleko, masło, kakao oraz sól. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania i połączenia się wszystkich składników (gotujemy około 1-2 minutki). Zmniejszamy nieco moc palnika. Dodajemy ekstrakt waniliowy, oraz mleko w proszku, mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy płatki owsiane. Podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę, do wyraźnego zgęstnienia masy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy rozgniecione daktyle, mieszamy.

Za pomocą łyżeczki nabieramy porcje masy i formujemy ciasteczka (ciepłą masę można wykładać za pomocą dwóch łyżeczek na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, tworząc „kopczyki”. Jeśli chcesz uformować kuleczki lub płaskie, okrągłe ciasteczka, warto odłożyć masę do lekkiego przestudzenia).

*link afiliacyjny