Makaron ze szpinakiem i twarogiem
Bez względu na to czy dziś pościcie czy nie, myślę, że prosty, szybki i niedrogi pomysł na bezmięsny obiad przyda się każdemu. Makaron ze szpinakiem i twarogiem nie porwie Was na kulinarne wyżyny smaku, bo tak naprawdę to nic takiego nadzwyczajnego, ale może okazać się niezłym wybawieniem, kiedy czasu na gotowanie lub pomysłu na wege obiad brak.
Cały sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu szpinaku – u mnie to obowiązkowo czosnek oraz odpowiednia ilość soli i pieprzu do smaku. Dodatkowo można dodać do szpinaku kilka łyżek słodkiej śmietanki tak jak np w przepisie na makaron ze szpinakiem, który już od dłuższego czasu jest na blogu, a który wielu z Wam bardzo zasmakował 🙂
- 250-300 g makaronu
- 1 łyżka masła
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- około 200 g półtłustego twarogu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i smażymy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz solidną porcją soli i pieprzu (do smaku). Na koniec dodajemy większą część pokruszonego twarogu (część zostawiamy do posypania po wierzchu; na tym etapie opcjonalnie można też dodać kilka łyżek śmietanki), podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Łączymy z makaronem.