Biała pizza z kurczakiem i szpinakiem

Biała pizza, to pizza, w której tradycyjny sos pomidorowy zastępuje się innym, białym smarowidłem. Może to być serek kanapkowy, jak np w TYM przepisie na pizzę z gruszką, albo tak jak w dzisiejszej propozycji, doprawiona ziołami i pieczonym czosnkiem ricotta.

Oprócz pizzy ze składnikami, jakie widzicie poniżej, zrobiłam jeszcze naszego pewniaka, czyli ulubioną pizzę z serem, kiełbasą, salami, cebulą i pomidorowym sosem. Przyznam, że pojedliśmy już pierwszą pizzą (naszym pewniakiem), ale każdy po kawałku spróbował jeszcze białej pizzy. Smakowała, ale bliżej nam jednak było do tej z kiełbasą 😉

No i powiem Wam, że na następny dzień zjedliśmy tą pizzę z kurczakiem i szpinakiem i dopiero wtedy pojawiły się zachwyty… no niebo w gębie! Nie wiem czy poprzedniego dnia byliśmy już na tyle nasyceni, czy to kwestia temperatury, ale na zimno – i sama nie wierzę, że to piszę – ale smakowała mi ta pizza BARDZO.

Zastanawiam się jedynie nad szpinakiem – czy nie byłby lepszy taki wyłożony na pizzę w wersji bez obróbki? Bo smakowo super, ale wizualnie jakoś tak słabo się ten szpinak prezentował 😉

  • 1/2 ciasta na pizzę z tego przepisu
  • 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
  • ulubione przyprawy (u mnie mielona papryka słodka i ostra, szczypta imbiru, curry, sól, pieprz)
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • 100 g tartej mozzarelli
  • kilka garści świeżego szpinaku
  • przyprawy do szpinaku: granulowany czosnek, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej)

Biały sos:

  • 1 mała główka czosnku
  • 90 g sera ricotta
  • suszony tymianek, oregano, bazylia
  • sól, pieprz

Z główki czosnku odkrawamy wierzchnią część, w taki sposób, aby odsłoniły się ząbki czosnku. Całość owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (polecam upiec czosnek przy okazji pieczenia jakiegoś innego dania).

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, curry oraz szczyptą mielonej papryki i imbiru lub innymi ulubionymi przyprawami. Skrapiamy niewielką ilością oliwy, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Po przestudzeniu można dodatkowo posiekać mięso na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy lub klarowanego masła, dodajemy szpinak. Smażymy krótko, tylko do czasu, aż szpinak nieco zwiędnie. Oprószamy płatkami chili oraz granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki.

Ricottę rozcieramy z tymiankiem, oregano, bazylią oraz upieczonym czosnkiem wyciśniętym z osłonek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasto na pizzę wałkujemy na płaski placek. Smarujemy białym sosem, posypujemy tartą mozzarellą oraz kurczakiem, piórkami cebuli i szpinakiem. Na wierzchu rozkładamy porwaną na kawałki białą mozzarellę. Pieczemy przez około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

UWAGI: Ciasto na pizzę przygotowałam dnia poprzedzającego pieczenie pizzy. Ciasto odstawiłam na całą dobę do lodówki. Przygotowałam dwie pizze (z całej podanej w przepisie na ciasto porcji) – jedną z powyższymi składnikami, drugą wiejską – z sosem pomidorowym, kiełbasą, salami, cebulą i tartym serem.