Zapiekanka Gyros z mięsem mielonym i ryżem

Zapiekanka z mięsem mielonym, przygotowana na wzór zapiekanki Gyros, to pyszna propozycja obiadowa.

Całość jest sycąca i pełna smaku. Ryż, na nim warstwa drobiowego mięsa mielonego doprawionego przyprawą gyros, dalej ogórki, papryka oraz ciągnący się po zapieczeniu ser, stanowią pyszną kompozycję smaków.

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie z indyka)
  • 1 szkl. ryżu (około 200g)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 100 g tartego sera (u mnie ementaler, może być też gouda lub mozzarella)
  • 1 kulka mozzarelli np light
  • 1 kopiasta łyżka majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki przyprawy gyros
  • mielona papryka
  • sól
  • oliwa

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w większą kostkę. Ogórki kroimy na półplasterki (jeśli są duże, można pokroić na ćwierć plasterki). Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy dalej, często mieszając, aż straci różowy kolor. Doprawiamy przyprawą gyros oraz szczyptą mielonej papryki, mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w około 1/2 szklanki zimnej wody. Dusimy pod przykryciem, na malutkim ogniu, aż do odparowania.

Majonez mieszamy z ketchupem.


Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany ryż. Na nim rozkładamy warstwę mięsa mielonego, ogórki oraz paprykę. Wykładamy sos. Całość posypujemy tartym serem oraz przykrywamy plasterkami mozzarelli.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.