Rolada z mięsa mielonego z marchewką i serem

Ale mieliśmy pyszny obiad – tłuczone ziemniaczki, surówka z kiszonej kapusty, surówka z gotowanych buraczków oraz rolada z mięsa mielonego z marchewką i serem.

Kiedyś robiłam roladki schabowe z taką marchewką i bardzo nam smakowały, dlatego tym razem postanowiłam zrobić coś podobnego z mięsem mielonym, w formie pieczeni.

Zrobiłam pieczeń drobiową i to był super pomysł. Mięso smakowało i na ciepło (do obiadu) i na zimno.

Poniżej, pod przepisem na mięso, zostawiam Wam też świetny pomysł na surówkę z gotowanych buraczków.

  • 700-800 g mięsa mielonego (u mnie z nóg kurczaka)
  • 1 kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ulubione przyprawy (u mnie to granulowany czosnek, mielona papryka słodka i ostra, szczypta mielonego imbiru)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • kilka plasterków żółtego sera
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • około 300-350 g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę, obsmażamy na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy.

Kajzerkę zalewamy mlekiem, odstawiamy do namoczenia.

Do miski dajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, odciśniętą kajzerkę, jajko, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.


Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, trzemy na dużych oczkach tartki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Pod koniec dodajemy marchewkę, smażymy do miękkości (gdyby była taka potrzeba można wlać pod koniec na patelnię niewielką ilość wody). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy.


Na blacie rozwijamy papier do pieczenia lub folię spożywczą (dwa nachodzące na siebie płaty, aby uzyskać większą powierzchnię). Wykładamy mięso mielone i formujemy prostokąt (jeśli rolada będzie pieczona w podłużnej formie, tzw keksówce, formujemy prostokąt z mięsa mielonego na długość formy; aby masa mięsna nie lepiła się do rąk, warto je zamoczyć w zimnej wodzie). Posypujemy posiekaną natką, następnie rozkładamy plasterki żółtego sera, a na nim podsmażoną marchewkę. Pomagając sobie folią lub papierem, formujemy roladę. Gotową roladę ostrożnie przenosimy do formy do pieczenia. Smarujemy po wierzchu niewielką ilością oliwy do smażenia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-65 minut.



Sałatka z buraczków:

  • 500 g gotowanych buraczków
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki ziarnistej musztardy typu francuska
  • 1 kopiasta łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Buraki kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną z 1 łyżeczką oliwy patelnię. Smażymy krótko, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z palnika. Wlewamy przygotowaną mieszankę octu, musztardy oraz miodu, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.