Pieczeń z mielonego z makaronem

Sama pewnie nie wpadłabym na pomysł aby do pieczeni dodać ugotowany makaron spaghetti, ale gdy tylko mignęło mi gdzieś takie zdjęcie, postanowiłam ten pomysł przetestować.

Wyszło bardzo fajnie i dość oryginalnie. Może do kompletu zabrakło mi tylko jakiegoś sosu, ale to drobne niedopatrzenie, które łatwo można przy najbliższej okazji naprawić 🙂

Jeżeli więc zastanawiasz się co przygotować z mięsa mielonego, może spodoba Ci się taki pomysł na obiad. Z pewnością członkowie rodziny będą zaskoczeni gdy na talerzu zobaczą pieczeń ze spaghetti, ale myślę, że po spróbowaniu nikt nie będzie narzekać 🙂

Do środka, zamiast tartego parmezanu, można użyć innego żółtego sera.

Przygotowanie takiego mięsa nie jest trudne i z pewnością każdy, kto robił już pieczeń z mięsa mielonego sobie z nim poradzi. Najbardziej żmudną czynnością jest (chcąc uzyskać jak najlepszy efekt wizualny) ułożenie dosyć równo makaronu. Ja momentami odpuściłam i część spaghetti była dodana niedbale, co niestety widać w efekcie końcowym. Jeśli więc zależy Ci na efekcie „WOW”, trzeba się troszkę z tym makaronem „pobawić” 😉

  • około 100 g makaronu spaghetti
  • szczypta kurkumy
  • około 800 g mielonej łopatki wp
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • granulowany czosnek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • garść tartego parmezanu

Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty kurkumy. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Kajzerkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie dokładnie odciskamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju.


Do miski z mięsem mielonym dodajemy przestudzoną cebulę, odciśniętą kajzerkę, 1 łyżkę posiekanej natki, 1 jajko oraz 1 łyżkę miękkiego masła. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, suszonym majerankiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrabiamy.

Na blacie rozkładamy dwa płaty folii spożywczej (powinny lekko na siebie nachodzić, tak by otrzymać większy płat). Wykładamy mięso mielone i formujemy na prostokąt długości blaszki do pieczenia (tzw keksówki). Posypujemy pozostałą posiekaną natką pietruszki oraz niewielką ilością tartego parmezanu. Z jednej strony układamy makaron spaghetti (najlepiej by nie był dowolnie pozwijany, a ułożony w miarę równo, jeden na drugim). Pomagając sobie folią zwijamy mięso w roladę.

Roladę przenosimy do keksówki (bez folii). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę. Kroimy po około 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.