Ciasto Latte Macchiato

Miałam oko na to ciasto już od dawna. Składnikowo przypominało mi nieco kakaową wersję jednego z moich ulubionych ciast (biszkopt z kawowymi biszkoptami i masą z mleka w proszku), więc koniecznie chciałam je przygotować. Od momentu kiedy zanotowałam sobie przepis, do jego wykonania, minęło jednak stanowczo zbyt dużo czasu. A to błąd 😉 Bo ciasto jest pyszne. Miałam nosa, że to będą moje smaki. Teraz żałuję, że zabrałam się za to ciacho tak późno 😉

Jedyne co u mnie do poprawy – mogłam nieco bardziej nasączyć kawą okrągłe biszkopty, no i popracować nieco bardziej nad wyglądem 😉

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • nieco mniej niż 3/4 szkl. mąki pszennej (można odmierzyć 3/4 szklanki, a następnie odebrać dwie łyżki mąki i uzupełnić tę ilość kakao 😉 )
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki oleju

Masa:

  • 200 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 szkl. mleka w proszku, pełnego
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Dodatkowo:

  • 1 – 1,5 op. okrągłych biszkoptów typu Petitki
  • kakao
  • około 250-300 ml mocno zaparzonej kawy (u mnie 1 szklanka kawy – z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczkami cukru)

Jajka miksujemy wraz z cukrem aż do otrzymania jasnej, puszystej masy (około 7-10 minut). Wlewamy wodę z olejem i miksujemy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy z kakao, łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki. Wylewamy na blaszkę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.


Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy serek homogenizowany (u mnie temp. pokojowa) oraz mleko w proszku.


Jeden z blatów biszkoptowych nasączamy naparem kawowym. Rozprowadzamy na nim mniej więcej 1/3 masy. Na masie rozkładamy nasączone kawą biszkopty. Przykrywamy je 1/3 części masy. Dajemy drugi blat biszkoptowy, który również możemy nasączyć. Na nim rozprowadzamy ostatnią część masy. Ponownie rozkładamy nasączone w kawie biszkopty. Przed podaniem wierzch oprószamy gorzkim kakao.