Sałatka z wędzonym kurczakiem, boczkiem i marynowanymi pieczarkami

Ta sałatka wyszła po prostu przepysznie.

Mam nadzieję, że skusicie się i spróbujecie zrobić ją u siebie. Mamy tutaj warstwy kapusty pekińskiej, marynowanych pieczarek, wędzonego kurczaka, pomidorów i boczku, przełożone sosem majonezowo-ketchupowym. Prosto, a jak smacznie!

To kolejna propozycja dla wielbicieli sałatek warstwowych, sałatek z wędzonym kurczakiem czy sałatek z boczkiem. No i dobra wiadomość, na drugi dzień jest równie smaczna, co tuż po przygotowaniu.

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1-2 wędzone piersi kurczaka
  • 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g surowego boczku wędzonego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Kapustę pekińską szatkujemy.

Kurczaka wędzonego kroimy w drobną kostkę.

Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Boczek kroimy na paseczki. Smażymy na chrupko na suchej patelni (ja rozkładam na zimnej patelni i dopiero włączam palnik).

Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.


Układamy warstwowo, zaczynając od spodu salaterki:

  • połowa kapusty pekińskiej
  • 1/3 sosu
  • reszta kapusty pekińskiej
  • 1/3 sosu
  • marynowane pieczarki
  • wędzony kurczak
  • 1/3 sosu
  • pomidorki koktajlowe
  • wysmażony boczek