Sałatka z kurczakiem i grillowanym halloumi

Przepyszna sałatka, pełna różnych smaków. Główną rolę grają w niej zdecydowanie warzywa. Mamy tutaj dużą ilość sałaty, są rzodkiewki, pomidorki, czerwona cebula i ogórek. Dopełnienie smaków stanowi smażony kurczak, ser halloumi i sos czosnkowy.

Bardzo mi ta sałatka smakowała. A najlepsza jest, moim zdaniem, z ciepłym jeszcze serem 🙂

  • 1 nieduża sałata lodowa
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1-2 zielone ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 300 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 op. sera halloumi
  • mielona papryka słodka i ostra
  • mielony imbir
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta cukru pudru
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Polędwiczki kroimy na cienkie paseczki. Oprószamy je solą, pieprzem, mielonym imbirem oraz mieloną papryką słodką i ostrą. Skrapiamy łyżką oleju, dokładnie mieszamy. Smażymy na minimalnej ilości tłuszczu.

Sałatę lodową dzielimy na mniejsze części. Umieszczamy w dużej misce. Dodajemy poszatkowaną drobno kapustę pekińską.

Cebulę kroimy w piórka. Ogórka obieramy, kroimy na kawałki (po wcześniejszym usunięciu gniazda nasiennego). Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki. Rzodkiewki kroimy na plasterki.

Warzywa rozkładamy na sałacie. Rozkładamy usmażone kawałki kurczaka.

Ser halloumi kroimy na plasterki. Skrapiamy niewielką ilością oleju. Obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Dzielimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na wierzchu sałatki.

Całość skrapiamy sosem przygotowanym poprzez połączenie majonezu, kwaśnej śmietany, octu balsamicznego oraz winnego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru, ziołami oraz solą i pieprzem.

Sos można również wymieszać w misce z warzywami, a na końcu dodać usmażonego kurczaka oraz kawałki sera halloumi.