Kurczak z papryką w sosie pomidorowym

Tego typu potrawki to zdecydowanie mój ulubiony patent na obiady w środku tygodnia. Mięso można sobie pokroić wieczorem, przyprawić i odstawić na noc do lodówki, a następnego dnia przygotować resztę.

Obiad robi się szybko i bezproblemowo i co najważniejsze, bardzo dobrze smakuje. Dodatek do pomidorowego sosu kilku łyżek mascarpone nadaje mu delikatności. Ja uwielbiam! Jeśli Wy również, odsyłam Was też do przepisu na kurczaka w podobnym sosie, podanego z oliwkami (przepis: kurczak w sosie pomidorowym z mascarpone).

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów (najlepiej marki Mutti)
  • 2 łyżki mascarpone
  • mielona papryka
  • granulowany czosnek
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  • olej
  • ryż do podania

Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy granulowanym czosnkiem, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i odstawiamy do lodówki (na około 30 minut, lub na całą noc).

Paprykę kroimy w grubszą kostkę.

Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Kiedy prawie całe mięso straci już różowy kolor, dodajemy paprykę, smażymy dalej. Po kilku minutach dokładamy pomidory z puszki (można również wlać około 1/4 szklanki wody). Dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 10-15 minut. Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, dodajemy do niego mascarpone, mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą suszonego oregano i bazylii i w razie potrzeby solą i/lub pieprzem.

Podajemy z ugotowanym ryżem.