Kurczak z papryką w sosie pomidorowym
Tego typu potrawki to zdecydowanie mój ulubiony patent na obiady w środku tygodnia. Mięso można sobie pokroić wieczorem, przyprawić i odstawić na noc do lodówki, a następnego dnia przygotować resztę.
Obiad robi się szybko i bezproblemowo i co najważniejsze, bardzo dobrze smakuje. Dodatek do pomidorowego sosu kilku łyżek mascarpone nadaje mu delikatności. Ja uwielbiam! Jeśli Wy również, odsyłam Was też do przepisu na kurczaka w podobnym sosie, podanego z oliwkami (przepis: kurczak w sosie pomidorowym z mascarpone).
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów (najlepiej marki Mutti)
- 2 łyżki mascarpone
- mielona papryka
- granulowany czosnek
- bazylia, oregano
- sól, pieprz
- olej
- ryż do podania
Piersi kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy granulowanym czosnkiem, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i odstawiamy do lodówki (na około 30 minut, lub na całą noc).
Paprykę kroimy w grubszą kostkę.
Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Kiedy prawie całe mięso straci już różowy kolor, dodajemy paprykę, smażymy dalej. Po kilku minutach dokładamy pomidory z puszki (można również wlać około 1/4 szklanki wody). Dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 10-15 minut. Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, dodajemy do niego mascarpone, mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą suszonego oregano i bazylii i w razie potrzeby solą i/lub pieprzem.
Podajemy z ugotowanym ryżem.