Bajgle z sezamem II
Kolejne podejście do domowych bajgli. Tym razem, podałam je z marynowanymi warzywami i kurczakiem. Wyszły wspaniałe. Przepis na dodatki niebawem 🙂
szklanka = 250 ml
- 500 g mąki pszennej (u mnie typ 00)
- 10 g suszonych drożdży
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 i 1/4 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 1 lekko kopiasta łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1/2 szkl. letniej wody
- 1 łyżka miodu
- sezam
Do garnuszka wlewamy około 1/2 szklanki ciepłej wody. Wsypujemy cukier, suszone drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 5-10 minut w ciepłe miejsce (aż do lekkiego spienienia).
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko w proszku, proszek do pieczenia oraz sól. Wlewamy drożdże oraz pozostałą wodę, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy 3 łyżki oleju. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 kawałów. Każdy z nich rolujemy na długi (około 60cm) wałek. Następnie składamy go na pół i owijamy wokół siebie. Łączymy ze sobą oba końce.
Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20 minut, do napuszenia. Po tym czasie smarujemy bajgle wodą zmieszaną z miodem. Posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do zarumienienia (około 20 minut).
Inspiracja – na bazie przepisu z książki „Palestyna”
Koniecznie spróbuję je zrobić. Takie bajgle idealne na śniadanie
Super! Polecam też drugi przepis na bajgle na blogu: https://smakinatalerzu.pl/2022/06/21/bajgle-z-sezamem/
Po co proszek, jak są drożdże?