Śmietanowy pasiak z jagodami

Lubisz ciasta, a znudziły Ci się już te z masą śmietanową czy budyniową? W takim razie przygotuj do kawy to ciasto. Śmietanowy pasiak z jagodami to biszkopt z masą przygotowaną z gęstej, kwaśnej śmietany. Na wierzchu jagody pod galaretką, ale można wykorzystać również inne owoce.

Ciasto jest przyjemnie słodkie, lekkie i takie letnie. Pyszne!

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 3 op. gęstej, kwaśnej śmietany 18% (każde po 330 g)
  • 3/4 szkl. drobnego cukru (lub troszkę mniej, jeśli nie lubisz słodkich ciast)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 op. galaretki o smaku owoców leśnych
  • 200-300 g jagód

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem aż do otrzymania jasnej, puszystej masy (około 7-10 minut). Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy. Masę biszkoptową wylewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (22-24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 18-20 minut.


Żelatynę zalewamy 16 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia.

Śmietanę miksujemy przez chwilę z cukrem, do połączenia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy.

Powstałą masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej ekstrakt waniliowy, a do trzeciej skórkę (u mnie około 1/2 łyżeczki) oraz około 3 łyżki soku z cytryny (lub do smaku).


Na przestudzony biszkopt wylewamy warstwę waniliową. Odstawiamy całość do lodówki, do stężenia. Następnie wykładamy masę kakaową, ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Na koniec wykładamy masę cytrynową, schładzamy w lodówce.


Obie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach (500 ml) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Na ciasto wykładamy jagody, zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Inspiracja: slodko-slony.blogspot.com