Roladki z tortilli z szynką i ogórkiem

Roladki z tortilli to zawsze fajny pomysł na imprezową przekąskę. Można podać je z dowolnymi dodatkami, za każdym razem serwując coś nowego.

W moich roladkach znalazł się tym razem chrzanowy serek kanapkowy, szynka konserwowa, słonecznik i ogórek. Ten ostatni kroiłam na paseczki, ale teraz sobie myślę, że można ogórka dać w całości – wyjdzie z tego takie „zielone oczko” 😉

Takie roladki z tortilli można również przygotować sobie do pracy. Zamiast kanapki też się super sprawdzą. Takiej tortilli nie trzeba wówczas kroić na plasterki.

  • 4 tortille
  • 2 op. serka kanapkowego typu Amlette, najlepiej chrzanowy
  • szynka konserwowa – około 200 g
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • ziarna słonecznika

Słonecznik prażymy krótko na rozgrzanej, suchej patelni. Pilnujemy by się nie przypalił. Przekładamy na talerz do schłodzenia.

Tortille smarujemy grubą warstwą serka chrzanowego (ja daję na każdą tortillę połowę opakowania). Posypujemy ziarnami słonecznika. Na środku rozkładamy plasterki szynki, a na kraju paseczki ogórka (ogórek można też dać w całości). Dość ściśle zwijamy.

Każdą tortille owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem kroimy na 2-3 cm plasterki.