Sałatka brokułowa z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Zauważyłam, że od jakiegoś czasu najczęściej szykuję głównie kilku składnikowe sałatki. Ma to związek niejako z cenami wszystkich produktów, ale też takie sałatki po prostu mi smakują. Mała ilość składników sprawia, że smaki są wyraźnie wyczuwalne.

Tym razem jedną z moich ulubionych sałatek wzbogaciłam o dodatek pomidorków. Wyszło równie smacznie.

Zamiast ziaren słonecznika można wykorzystać płatki migdałowe, a zamiast serka sałatkowo-kanapkowego, „prawdziwą” fetę. Przyprawę Tzatziki można pominąć, aczkolwiek ja ostatnio bardzo polubiłam sosy do sałatek z jej udziałem. Granulowany czosnek można zastąpić świeżym.

  • 1-2 brokuły
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 op. sera sałatkowo-kanapkowego favita
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • przyprawa tzatziki
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku przez około 6-8 minut. Odcedzamy.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Ser favita kroimy w kostkę.

Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Majonez łączymy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą tzatziki. Jeśli chcemy otrzymać sos o czosnkowym smaku dodajemy nieco granulowanego czosnku lub przeciskamy przez praskę 1 świeży ząbek czosnku.